Svečano otvorenje stepeništa Kaptol u Sarajevu

Stepenište Kaptol,zamišljeno kao spomenik posvećen pjesnicima grada Sarajeva, svečano je otvoreno 5. aprila 2013. godine.

Ova urbanistička intervencija je proistekla iz želje projektantskog tima da Sarajevo dobije novi, prepoznatljivi urbani prostor, te da se stepeništu pored osnovne, funkcionalne uloge dodijele dodatne kulturološke i edukativne kvalitete. Sa svojih 120 stepenika i posebno dizajniranim odmorištima, stepenište je mjesto susreta i novih, nekonvencionalnih pogleda na grad. Svako od sedam odmorišta posvećeno je jednom sarajevskom pjesniku čiji su stihovi i kratka biografija ispisani na obodnom zidu. Ovo je svojevrstan način odavanja priznanja nekolicini književnika koji su svoje stvaralaštvo vezali za Sarajevo. Doživljaj prostornih sekvenci koje se izmjenjuju prilikom osamnaestmetarskog uspona, upotpunjen poezijom sarajevskih pjesnika, doprinosi posebnosti ovog urbanog scenarija. Cijelu kompoziciju odlikuje oblikovna nenametljivost, kao i upotreba lokalnog kamena - hreše.

Za više informacija pogledajte:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/stepeniste-kaptol-posveceno-pjesnicima-koji-su-voljeli-zivjeli-i-bolovali-sarajevo-/130405122

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/otvoreno-stepeniste-kaptol-foto
Foto: N.Grabovica/Klix.ba